NAGYTEMPLOM

A klasszicista stílusú templom a város, egyben a Magyar Református Egyház jelképe – miatta nevezik Debrecent a kálvinista Rómának. Az 1805 és 1824 között épült, 1500 négyzetméteres szentély nagy idők tanúja volt: az 1848-49-es magyar szabadságharc kormánya Debrecenbe menekülve itt mondta ki 1849. április 14-én a Habsburg-ház trónfosztását, és hirdette ki a Függetlenségi Nyilatkozatot.

 

Ugrás a Nagytemplom oldalára

CSONKATEMPLOM

A debreceni református kistemplom a Piac és a Széchenyi utcák kereszteződésében, a Révész téren áll. Az eredetileg barokk stílusban épült templomot 1876-ban neoromán stílusban átalakították. Tornyát eredetileg hagymaszerű sisak fedte, ám 1907-ben egy szélvész megrongálta, és bár megjavították, az alföldi szelek nemsokára teljesen lerombolták.

 

Ugrás a Kistemplom oldalára

VERESTEMPLOM

A Debrecen Kossuth utcai Református Egyházközség neogótikus templomának építése 1886-ban vette kezdetét a korábbi főbíró, Szombathy István és felesége adományából, vakolatlan vörös klinkertéglából – innen kapta köznapi nevét. Különleges értéke a református templomok esetében szokatlan seccók díszítette belső tér.

 

https://verestemplom.hu/

SZENT ANNA-SZÉKESEGYHÁZ

A Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye széktemploma. A katedrálist 1993-ban II. János Pál pápa emelte székesegyházi rangra. A barokk stílusban 1746-ban elkészült templomot 1811-ben szörnyű tűzvész tette tönkre – 1834-re copf stílusban építették át.

PÁSTI UTCAI ZSINAGÓGA

A debreceni zsidóság története több mint 100 évre tekint vissza. Az első zsidó kereskedők az 1780-as években érkezhettek a városba. A mindenki előtt nyitva álló Pásti utcai zsinagógát 1902-ben avatták fel. Az udvarán holokauszt-emlékhelyet alakítottak ki a debreceni áldozatok emlékére.

 

A Zsinagóga a Mercure Debrecen**** Superior-tól 220m távolságra található.

 

https://www.dzsh.hu/hu

EVANGÉLIKUS TEMPLOM

A debreceni evangélikusok első templomát „1889. szeptember 1-jén Zelenka Pál főesperes és Farbakay József egyházkerületi főjegyző jelenlétében” szentelték fel. 1935-ben Fábián József debreceni építőmester munkájával tatarozták, és egységesítették a templom és az iskola Miklós utca felőli homlokzatát.

 

https://degy.hu/

GÖRÖKATOLIKUS TEMPLOM

A templomot  1950-’58 között festették ki. A mai formáját akkor nyerte el, amikor a –  szentélyt és a templomhajót elválasztó – ikonosztázion elkészült, s a templom  100 éves évfordulóján, 2010-ben megszentelték. A magyar  görögkatolikus egyház, és a debreceni parókia utóbbi éveit leginkább  meghatározó történése 2015. március 20-án volt: Ferenc pápa Debrecen  székhellyel megalapította a sajátjogú, önálló metropoliát. Így mondhatni  „visszaállt a régi rend”, hiszen a hajdúdorogi – immár – főegyházmegye püspöke  városunkba költözött vissza.

 

http://debrecen.gorogkatolikus.hu/

KÉRDÉSE VAN?
ÍRJON NEKÜNK!