Bartáné Bátori Brigitta projektvezető kihívásokról és a felemelő végeredményről.

A MERCURE DEBRECEN RÉSZLETEIBEN ÉS EGÉSZÉBEN IS LENYŰGÖZŐ

A Bajcsy-Zsilinszky utca a történelmi városmag egyik legrégebbi utcája. A beruházás területén szinte kivétel nélkül leromlott állapotú ingatlanok álltak.


A szálloda tervezett profiljához illeszkedően kulcsfontosságú volt a belvárosi elhelyezkedés, a megfelelő ingatlan kiválasztása elsődleges feladat volt. A Kossuth tér közelében, az Aranybika Szálló mögött, három építési telek összevonásának eredményeképpen alakították ki az építési telket. Itt egy innovatív, egyedi építészeti megoldásokkal megvalósuló négycsillagos szálloda létrehozása zajlik, elsődlegesen a város üzleti és konferencia turizmusának fejlesztése érdekében. Az építtető, a szálláshely leendő üzemeltetője a Szinorg Universal Zrt. 2019-ben alapított leányvállalata, a Bajcsy Invest Kft.

A földmunkáktól a kőművesen át a villanyszerelőig rengeteg ember dolgozott azon, hogy viszonylag rövid időn belül elkészüljön a négyszintes épület. Mekkora terekről van szó?


Az épület teljes egészében alápincézett. Az ingatlan területének a teljes telekmérete 3 356 négyzetméter. Az épület szintjeinek nettó alapterülete a következőképpen alakul:
pinceszint: 2 762,61 négyzetméter
földszint: 1509 négyzetméter
1. emelet: 1 414 négyzetméter
2. emelet: 1 422 négyzetméter
3. emelet: 1 423 négyzetméter
4. emelet: 1 432 négyzetméter
tetőszint: 92 négyzetméter

Az utca eleje hamarosan díszburkolatot kap, ezzel a Mercure Debrecen a hangulatos sétálóövezetbe kapcsolódik. Az autóval érkező szállóvendégek hol parkolhatnak?

A Bajcsy-Zsilinszky utca felől alakították ki a bejárati öbölből nyílóan a szálloda közönségforgalmi bejáratát. Míg a gépjárművek elhelyezése a létesítmény alatti egyszintes, 59 állásos mélygarázsban biztosított, melynek feltárása a Hatvan utca felől megközelíthető tömbbelsőből történik.

A földszinten egy vegyes használatú terület került kialakításra, mely magába foglalja a recepciót, lobbyt, lounge-ot és a 120 fő kapacitású éttermi területeket. A funkcionálisan elkülöníthető 120 fős tagolható konferenciaterem elérhető mind a szálloda előteréből, mind a bejárati öböl felől. Az épület északi szerviz zónájába az üzemi konyha és a hozzá kapcsolódó élelmiszer-, ital-, egyéb raktárak és háttéregységek kerültek. A bejárati szint feletti 4 lakószinten összesen 155 hotelszoba található. Az épületen belüli közlekedés a szállodai lobbyból elérhető közönségforgalmi lifteken (2db), üzemeltetési lifteken (3db), valamint lépcsőházakon (3db) keresztül történik.

A szállodában egészen különleges belsőépítészeti megoldásokkal szembesülhetnek a vendégek.

A belsőépítészeti koncepció Fülöp Krisztina okleveles építész tervezőművész és vezető tervező munkája. A szálloda meghatározó előképe a hagyományos virágkarnevál, valamint Debrecen és környékének földrajzi jellegzetességei, mint a Hortobágy. A hangulati designt drámai fényviszonyok és a formai dússág jellemez. A szobák előszoba falainak színe sötét, talán komor képet mutat, de a többi szobai elem, akár a bútorok, tapéta, ágyfejvégi festménytapéta mind összhangban van és üdítő érzést kelt. A keleti szárny tekintetében a helyi inspiráció és az otthonos hangulat elkapása volt a cél, mégis fellelhető az összhang a klasszikus szobákkal és a szálloda tematikájával. Szerettük volna a vendéggel érzékeltetni, hogy a keleti szárny egy más területe a szállodának, de mégis valamelyest egységben van a közösségi térrel. Letisztultabb, otthonosabb, kevésbé burjánzó.

Osszon meg néhány részletet a szobabelsőkről!

A közönségforgalmi területeken Nagy Gabriella debreceni származású festőnő munkáit ismerhetjük meg. A vendégszobákban az ágyak mögötti falon két egyedi tervezésű festménytapéta látható, árvalányhaj és pünkösdi rózsa, ami épp csak hozzáad a virágkarnevál hangulatához. A mintázat alkalmazását úgy terveztük, hogy az váltakozik a páros és páratlan szobák között. A szobákban kerek rámára feszítve vászonra printelve is megjelennek Gabriella alkotásai: a földszinten a bérleményi területen egymás hátán álló bárányok lesznek láthatóak.

Láthatóan az utolsó simításokat végzik. A szálloda nyitásáig milyen munkafázisok vannak még hátra? 

Jelenleg az épület berendezéseinek telepítése, a szálloda üzemeltetéséhez elhanyagolhatatlan egyéb eszközök beszerzése zajlik. Folyamatos a kivitelezői oldalról az építési munkaterületen a próbaüzem, hiány- és hibalista, átadási dokumentáció készítése. Jelenleg is tart a megrendelői üzemeltetéssel kapcsolatos szerződések megkötése, és saját tevékenység körében történő üzemeltetési feladatok megszervezése, személyzet felvétele és betanításuk.

Amint az első vendég megérkezik, a projektvezető hátradőlhet, fellélegezhet – visszatekintve melyek voltak a legnehezebb (rész)feladatai? És a legfelemelőbbek?

A különösen nagy értékekből és az egyedi kivitelezési körülményekből fakadóan a megvalósításban komoly kockázatok vannak, véleményem szerint mindig ezek kezelése a legnehezebb feladat. A COVID 19 világjárvány és annak gazdasági következményei jelen beruházásunkra is hatással voltak. Gyártási, ellátási és szállítási problémák merültek fel, és igen jelentős áremelkedések történtek a beszállítói piacon. Ajánlatkérések tekintetében az árakat nagyon rövid határidővel tudták biztosítani partnereink, valamint a szállítás megrendeléstől számított időintervalluma a korábbi évekhez képest megnőtt több termék esetében is. A szállodának nincs olyan területe, amiről vagy ahol ne kellett volna valamilyen döntést hoznunk. A mintáztatások idején véleményt formáltunk, elégedetlenkedtünk, kritizáltunk, annak érdekében, hogy a szálloda számára a legkedvezőbb döntésre juthassunk anyagi, technikai, esztétikai és működési elveket figyelembe véve. A végeredményt nézve, de beszélhetünk akár a szálloda bizonyos részleteiről is, felemelő. Felemelő a tudat, hogy honnan hova jutottunk. Az út idáig sokszor göröngyös volt, mindazonáltal a végeredmény felemelő.

KÉRDÉSE VAN?
ÍRJON NEKÜNK!